Para penhidap fobia takut kepada kucing ini sanggup memilih menjadi 'tahanan' rumah daripada perlu berhdapan dengan haiwan berbulu yang mereka takutkan.

ANDA TAHU MENGAPA?

Sebagai contoh, kita berikan situasi dimana dua orang iaitu pencinta dan penakut kucing melalui kawasan kucing tersebut. Si peminat kucing sudah pasti akan vuba mendekatinya lalu memandang tepat pada anak mata kucing itu dengan niat ingin bermain dan berjinak dengannya. ini sudah tentu memberikan satu ancaman secara tidak langsung bagi kucing apabila terdapat orang asing datang menerpa dan merenung wajahnya.

Si kucing pula akan menunjukkan sifat defensive mereka dengan mengelak atau lari jauh meninggalkan kawasan itu. Jika si kucing lebih bersedia, mereka akan hissing sambil menunjukkan taringnya.

TINDAK BALAS AGREASIF

Dalam nada yang berbeza, bagi inddividu yang takut pada kucing pula akan cuba mengalihkan padangan serta menjauhkan diri jika terserempak dengan kelibat haiwan berbulu yang comel dan manja ini. Seterusny, keadaan tersebut akan menarik minat kucing untuk mendapatkan perhatian individu itu.

Kucing mudah rasa terancam pada persekitaran baru dan orang asing, dimana tindak balas mereka boleh menjadi agreasif atau lari menyembunyikan diri. Namun, mereka lebih gemar menonjolkan kehebatan kepada orang yang takut kepadanya.

Kedengaran macam sesuatu yang kurang relevan, tetapi realitinya memang wujud golongan yang fobia kepada kucing atau lebih dikenali sebagai Ailurophobia.

TAKUT KUCING

Sindrom Ailurophobia merupakan salah satu jenis gangguan specific phobia yang dikenalpasti mempunyai ketakutan tidak rasional (irrational thinking) dan keterlaluan (excessive) terhadap kucing. Bagi sesiapa yang mengalami sindrom ini, kelibat kucing benar-benar membuatkan mereka takut.

Namun, golongan penggermar kucing pula perlu mengetahui serta memahami bahawa tahap ketakutan yang dialami oleh pesakit ailurophobia adalah benar dan bukanlah dibuat-buat.

Lazimnya, kebanyakan mereka yang mengalami fobia sudah pasti mempunyai kisahnya tersendiri. Oleh itu, ailurophobia juga sering berlaku disebabkan kenyangan masa lampau yang tidak begitu 'sedap' didengari berkaitan kucing. Misalnya, pernah dicakar kucing semasa kecil atau pernah dikejar atau dikerumuni sekumpulan kucing sewaktu kanak-kanak.

 

BAGAIMANA MENGHILANGKANNYA?

Salah satu cara merawat fobia ini adalah dengan melawan rasa takut itu dengan sendiri. Banyakkan melihat gambar dan juga video yang menunjukkan sifat jinak serta kecomelan haiwan berbulu ini. Kemudian, masukkan pemaha secara perlahan-perlahan  bahawa kucing itu tidak berbahaya,

Memang ringkats untuk kita sampaikan, namun belum tentu ianya sesuatu yang mudah bagi sesiapa yang mengalaminya. Namun dengan bimbingan orang yang tepat seperti pencinta kucing mahupun pakar psikologi, anda pasti berjaya mengatasi ketakutan Ailurophobia ini. 

Bagi peminat  kucing pula, dinasihatkan jangan terus menerjah kucing tanpa sebarang komunikasi. Cuba untuk berinteraaksi dengan mesra, serta alihkan pandagan semasa 'berkomunikasi' dengannya agar kucing tersebut tidak berasa terancam. Apa yang pentin, "you just enjoy the moment with your pets!"

jika ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi cawangan klinik iVet berdekatan dengan anda ditalian berikut;-

03-55453560 Seksyen 23, Sh Alam

03-55243560 Seksyn 16, Al Avenue 2

03-80822076 Bandar Kinrara 5, Puchong

03-42654115 Keramat/Setiawangsa, Kuala Lumpur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *