• 5 PETANDA KUCING ANDA DAH NAK BERSALIN.
    .
    Tahukah anda, 90% ibu kucing yang datang ke klinik kami adalah dalam keadaan kritikal, tak bermaya, kaki baby dah terkeluar tp tersekat. Bila doktor keluarkan baby tu, biru lebam dan tak bernafas, sedihhhhh! Ramai pemilik kucing tak tau bila saat ibu kucing nak bersalin. Jom ketahui 5 petanda kucing dah nak bersalin ni!.
    .
    #1 MENCARI TEMPAT
    TIGA(3) hari sebelum si ibu nk melahirkan, dia akan sebuk je mencari tmpt yg bersudut, tmpat yg dia tk pernah masuk, kadang-kadang tu dia paksa juga diri dia msuk dalam almari lah, sudut gelap bawah katil lah, haa tmpt2 yg empunya kucing akan tercari2 mana si ibu dia hilang ni..kalau smpai mcm tu means si ibu tu mmg dh nk beranak la, so korang kena prepare tmpt yg nyaman dan selesa utk dia, cth; kotak dan dialas dengan kain.
    .
    #2 TIDUR LAMA
    Kucing yg nk dekat beranak akan selalu tido lama, lama dia tu mencecah 20 jam jgak laa.. kadang-kadang bila kita tk tau yg dia nk beranak, kita akan risau apa kena dgn si bulus ni kan.. sakit ke apa ke.. tp jangan risau, just tenang and bila si bulus dah bangun bg dia makan makanan berzat dan air bersih yg mencukupi.
    .
    #3 AIR KETUBAN PECAH
    Proses yg sgt mendebarkan adalah bila pecahnya air ketuban mereka. Oleh itu korang kena sediakan tmpat yg terbaik utk proses melahirkan anaknya seperti sediakan alas yg lembut..jangan terlalu kerap ganggu si ibu sebab dia akan rasa stress dan kemungkinan besar akan bertukar ke tempat yg lain!
    .
    #4 AIR KOLOSTRUM KELUAR
    Dalam berapa hari yg tinggal sebelum beranak, si ibu akan mengeluarkn cecair kolostrum. Cecair kolostrum ni dtgnya dari kelenjar susu yg merupakan sebagai tanda bayi kucing akan keluar dari rahim ibunya, warna cecair tu selalunya color kuning.. sebaiknya mcm biasa lah make sure tmptnya yg bersih.
    .
    #5 MEOW TAK BERHENTI!
    Si ibu pun nk jugak ada peneman, siapa lagi kalau bukan si encik shuben dia laa.. hahaha, si ibu akan meow2 keras panggil shuben dia, kalau terdengar tu jgn pulak korang bawak shuben tu kepada si ibu, habis disebatnya nya nanti bayi kucing tu.
    .
    AWAS, JANGAN TUNGGU LAMA JIKA SI IBU DAH NAMPAK TAK BERMAYA. BAWA TERUS KE KLINIK VET DENGAN SEGERA!

 

  • PENJAGAAN UNTUK KUCING PREGNANT 😊 :
    .
    ✅ Sekiranya kita tak pasti sama ada kucing kita hamil atau tak, tetiba perut kembung. Ni beranak ke sakit ke pun kita tak tau kan, jadi min sarankan untuk membawa kucing kita ke Vet untuk mengenal pasti. ❌ Jangan jadi Dr segera yea gais ingat tu.
    .
    ✅ Vet akan memastikan kehamilan dengan melakukan palpasi abdomen, Vet akan ramas2 abdomen kucing kita. HANYA DR YANG BERPENGALAMAN SAJA OKAY, KORANG JANGAN MEMANDAI MANDAI DUK RAMAS2 TAK TENTU PASAL. Korang juga boleh meminta Vet untuk melakukan ultrasound, jadi korang pun boleh merasakan pengalaman tu tau 😊 so korang bolehlah tengok atau buat ig story anak-anak kucing korang 🤣.
    .
    ✅ Ni lagi penting gais, kena alert benda ni. That why kalau tengok perut kucing tu mengembang pergi Vet untuk check. Sebab if kucing kita beranak pastikan kita elak dari memberi ubat, vaksin dan sebagainya. Takut kita tak perasan kita bagi ubat cacing hmm punah habih gais 😰.
    .
    ✅ Bila kucing kita hamil ni, biasalah berat bertambah, rasa cepat penat jadi kita perlulah bagi makanan yang berprotein tinggu untuk dia. Jadi kucing kita akan lebih bertenaga, korang boleh bagi makanan kitten tu okay.
    .
    ✅ Yang terakhir pastikan kucing korang tu lepak dekat rumah jangan biarkan dia keluar pi main ka apa semua. Biar dia berehat dekat rumah santai-santai okay. Jangan sediakan tempat yang tersembunyi untuk dia lahirkan anak. Biasanya dalam kotak, korang sediakan kotak, tak pun korang tutup sangkar korang biar ada privacy 😊.

  • TIPS SELEPAS KUCING BERSALIN :
    .
    ✅ Ni min nak habaq if kucing korang dah selesai bersalin tu kalau boleh korang jangan buat pape okay, tengok je dari jauh toksah nak usik perut dia ke apa tau. Ingat mak kucing ni dia perlukan privasi.
    .
    1️⃣ Make sure anak kucing semuanya sihatlah tengok sama ada bernafas tau tak. Tak pun ada tak bunyi meow meow kan, kalau ada inshaAllah semuanya selamat ❤️.
    .
    2️⃣ Pentinglah ni, korang kena take note sama ada ibu kucing ni pandai tak menyusukan anak dia, jangan dia buat tak tau je, tak masal gone anaknya 🤣
    .
    3️⃣ Make sure juga sediakan tempat yang tersembunyi sikit dari orang2 dalam rumah. Biarkan sendiri privasi untuk si ibu kucinv dan anaknya. Jangan lupa lapikkan tuala atau kain untuk keselesaan dorang semua.
    .
    4️⃣ Pastikan makanan, minuman & litter box berdekatan dengan si ibu. Senang sikit ibunya makan minum & buang air kan.